Kulturpoolen - Fet Mats
FET-MATS
Fet Mats
Då och då stannar jag till vid Mats grav uppe vid Kopparbergs kyrka och förundras över hans märkliga öde. Varför skulle han gå ner i gruvan just den där dagen. Han var ledig och borde ha gått raka vägen till sin väntande fästmö! Och Margreta, vad tänkte hon när hennes trolovade försvann två veckor innan bröllopet? Berättelsen om Fet Mats har under århundraden fascinerat människor världen över. Faktum är att Wagner påbörjade en opera om de olyckliga tu.
Men det är lätt att fastna i gruvan, i flera bemärkelser. Det är lätt att bli bergtagen som man säger, tro mig. I samband med att vi skrev albumet om Fet Mats utbildade jag mig till gruvguide för att kunna röra mig fritt i orterna och kunna skildra miljöerna rätt. Gruvan lockar och drar… jag förstår dig Mats. Och även om resterna av din kropp ligger vid kyrkan så är jag säker på att din själ och ande finns kvar i berget.

Maria

www.falugruva.se
Fet Mats
Bestäl nu!
Engelska, tyska och Svenska

PER-ANDERS NILSSON, ILLUSTRATÖR
Per-Anders Nilsson
Per-Anders Nilsson, född 1963 i Ludvika, är illustratör och bosatt i Vänersborg. Efter examen från HDK i Göteborg 1992 har han jobbat med illustrationer på heltid, gärna med historiska motiv. Uppdragsgivare är både förlag, myndigheter, institutioner och företag.

www.per-anders.se
Susanne Jobs
Sussane Jobs
Susanne Jobs, född 1961 i Leksand. Bosatt i Falun sedan 2002. Författare
till elva ungdomsböcker samt en faktabok om Världsarvet Falun.
Frilansjournalist med både skriv- och fotouppdrag, främst inom veckopress.

www.jobskulturbyra.se